Η κλινική διατροφή αφορά την αξιολόγηση και θεραπευτική διατροφική αντιμετώπιση, ατόμων που πάσχουν από ασθένειες "μάστιγα" για τον σύγχρονο κόσμο. Συχνότερα παραδείγματα τέτοιων νόσων είναι οι λιπιδαιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια ,και τέλος η οξεία ή χρόνια νεφρική νόσος .Σκοπός του διατροφολόγου με ειδίκευση στην κλινική διατροφή είναι μέσω της κατάλληλης διατροφής να βελτιωθεί η υγεία αλλά και η ποιότητα ζωής των ασθενών ή ακόμα να προληφθεί η νόσος χωρίς να χρειαστεί εξειδικευμένη ιατρική παρέμβαση.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Πρόκειται για αρκετά συχνή νόσο που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα επιπλοκές σε αρκετά όργανα του σώματος. Οι τροφές έχουν άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, με ορισμένες να αυξάνουν τα επίπεδα του περισσότερο από άλλες. Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος της κλινικής διατροφής μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπισή του.
Αρτηριακή Υπέρταση
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει πιο έντονα απ' ότι φυσιολογικά με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται. Το αυξημένο βάρος είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την αρτηριακή υπέρταση. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορούν ακολουθώντας ενδεδειγμένη κλινική διατροφή να την επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Αρτηριακή Υπέρταση
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει πιο έντονα απ' ότι φυσιολογικά με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται. Το αυξημένο βάρος είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την αρτηριακή υπέρταση. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορούν ακολουθώντας ενδεδειγμένη κλινική διατροφή να την επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Καρδιακή Ανεπάρκεια
Είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση στην οποία η καρδιά αδυνατεί να στείλει επαρκή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην παίρνει την ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω της σοβαρότητας της νόσου, μια άρτια εξατομικευμένη διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να συνδράμουν στην βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και στη βελτίωση έκβασης της νόσου.
Λιπιδαιμίες
Οι λιπιδαιμίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη διατροφή και την σωματική άσκηση, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις αποδίδονται και στην κληρονομικότητα. Πρόκειται για την αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα η οποία μπορεί να προκαλείται από μια μη ισορροπημένη διατροφή, υψηλή σε λίπη και απλά σάκχαρα αλλά και συνδυαστικά με άλλους παράγοντες. Όταν η κατάσταση γίνεται χρόνια, προκαλείται συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας η οποία δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος και τελικά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα. Ο διαιτολόγος έχει την δυνατότητα να κατευθύνει τους πάσχοντες μέσω της χορήγησης στοχευμένης διατροφής έτσι ώστε να επαναφέρουμε τα λιπίδια του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα.
Λιπιδαιμίες
Οι λιπιδαιμίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη διατροφή και την σωματική άσκηση. Πρόκειται για την αυξημένη συγκέντρωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα η οποία μπορεί να προκαλείται από μια λανθασμένη διατροφή, υψηλή σε λίπη και σάκχαρα αλλά και συνδυασμό αυτών με άλλους παράγοντες. Όταν η κατάσταση γίνεται χρόνια , προκαλείται συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας η οποία δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος και τελικά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα. Ο διαιτολόγος έχει την δυνατότητα να κατευθύνει τους πάσχοντες μέσω της χορήγησης στοχευμένης διατροφής έτσι ώστε να επαναφέρουμε τα λιπίδια του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα.
Newsletter
Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και τις προσφορές μας!