Δείκτης Μάζας Σώματος

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ο ΔΜΣ είναι ένας αριθμός που προκύπτει από το λόγο του βάρους ως προς το ύψος εις το τετράγωνο και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και την κατάταξη στις κλίμακες του ελλειπούς σωματικού βάρους, του φυσιολογικού βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα σε πληθυσμιακό επίπεδο παρά σε ατομικό.

Ο ΔΜΣ δεν έχει ακρίβεια σε αθλητές και σε άτομα με υψηλό ποσοστό μυϊκής μάζας καθώς μπορεί να κατηγοριοποιήσει κάποιον σε υψηλότερο ΔΜΣ παρότι έχει υγιή επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.

Ο προσδιορισμός του ΔΜΣ είναι μόνο ένας οδηγός για τη γενική υγεία σας. Η περιφέρεια μέσης, το επίπεδο σωματικού λίπους, το σπλαχνικό λίπος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα και η ποιότητα της διατροφής σας είναι επίσης σημαντικά.

Παρακάτω μπορείτε να υπολογίσετε το ΔΜΣ και την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία κατατάσσεστε. Χρησιμοποιήστε τον εάν είστε ενήλικας 20 ετών και άνω καθώς για μικρότερες ηλικίες ισχύουν άλλα μέτρα.

  • Ελλιποβαρείς: < 18,5
  • Φυσιολογικοί: 18,5 – 24,9
  • Υπέρβαροι: 25 – 29,9
  • Α’ βαθμό παχυσαρκίας: 30 – 34,9
  • Β’ βαθμό παχυσαρκίας: 35 – 39,9
  • Νοσογόνο παχυσαρκία: ≥ 40

Yπολογίστε το δείκτη μάζας σώματος σας online εδώ.

body-mass

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και τις προσφορές μας!