Όταν κολλάει η ζυγαριά - Φαινόμενο Πλατό

Όταν κολλάει η ζυγαριά - Φαινόμενο Πλατό

Ενώ όλα φαίνεται ότι πήγαιναν κατ’ ευχή και η σκληρή προσπάθεια μας για απώλεια βάρους απέδιδε τα μέγιστα, η ζυγαριά αρνείται πεισματικά να χαμηλώσει τις ενδείξεις της.

Όσο πιστά κι αν ακολουθούμε το υποθερμιδικό πρόγραμμα, όσο τυπικοί κι αν είμαστε στο ραντεβού μας με την καθημερινή εξάσκηση, όλα τα παραπάνω μοιάζουν μάταια, αφού ούτε τα κιλά φαίνεται να είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν, ούτε το ποσοστό λίπους να χαμηλώσει αλλά ούτε και οι πόντοι μας να μειωθούν. Τι συμβαίνει άραγε; Μήπως το σώμα μας άγγιξε τη μέγιστη απώλεια βάρους που μπορεί να πετύχει και ότι προσπάθεια και να κάνουμε από δω και μπρος θα είναι ανούσια και άκαρπη;

Ευτυχώς για όλους μας τίποτα από τα παραπάνω δεν αληθεύει αλλά ούτε είναι και παράξενο. Η επιστημονική εξήγηση είναι πως ο οργανισμός μετά από την πρώτη περίοδο ''στέρησης'' θερμίδων, λόγω του σοκ στο οποίο υπόκειται, προβαίνει σε μια φυσιολογική προσαρμογή κατά την οποία μειώνει το βασικό του μεταβολισμό (τις θερμίδες, δηλαδή, που καταναλώνει για να διατηρήσει όλες τις θεμελιώδεις λειτουργίες του, όπως την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος κτλ) με σκοπό να σταματήσει να χάνει βάρος. Έτσι, θα μειώσει τις ανάγκες του, ακριβώς στο όριο των θερμίδων που του δίνουμε, με στόχο να πετύχει τη διατήρηση του βάρους του. Βλέπετε ο οργανισμός μας, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί αν εμείς ενοχληθήκαμε από τα παραπάνω κιλά και την αλλαγή στη σιλουέτα μας, οπότε και σκόπιμα ακολουθούμε υποθερμιδική διατροφή ή εάν έχει ξεσπάσει πόλεμος και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην έχουμε πρόσβαση σε φαγητό.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο φαινόμενο που φέρει την ονομασία πλατό.

Σύμφωνα με έρευνες  το 87% των ατόμων που ακολουθούν μια υποθερμιδική δίαιτα θα εμφανίσει το φαινόμενο πλατό περίπου στα μισά του 2ου μήνα της προσπάθειας και θα κρατήσει 5-17 ημέρες, ενώ το υπόλοιπο 13% θα το εμφανίσει τον 3ο μήνα. Τη στασιμότητα του βάρους, όμως, θα ακολουθήσει η λεγόμενη μετά πλατό περίοδος πού χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά μεγάλη πτώση του ποσοστού λίπους, το οποίο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του φαινομένου. Το φαινόμενο πλατό συμβαίνει στο 77% των περιπτώσεων (85% στις γυναίκες και 70% στους άνδρες). Ακόμα όταν κάποιος συνεχίζει την υποθερμιδική διατροφή για 5 μήνες υπάρχει 19% πιθανότητα να εμφανίσει ένα 2ο φαινόμενο πλατό.

Άρα τελικά κακώς ανησυχούμε όταν σταματάμε για λίγο να χάνουμε βάρος. Είναι απολύτως φυσιολογικό και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή.