Δίαιτα!!! Τι μπορεί να πάει στραβά;

Δίαιτα!!! Τι μπορεί να πάει στραβά;

Έχουμε ξυπνήσει λοιπόν τη πρώτη Δευτέρα του χρόνου και αφού όλα συνωμοτούν υπέρ μας αλλά και επειδή δώσαμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα γίνουμε άλλοι άνθρωποι την καινούρια χρονιά

(καλύτεροι αλλά και πιο αδύνατοι) ξεκινάμε τη δύσκολη διαδικασία της απώλειας βάρους. Όλα θα πάνε όπως τα σχεδιάσαμε και σε 3 μήνες θα είμαστε 15kg ελαφρύτεροι.

Σωστά;

Όχι ακριβώς...

Υιοθετώντας τόσο στενά χρονικά περιθώρια δημιουργούμε μια επιπρόσθετη πίεση στον εαυτό μας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια μας (σαν να μην είναι από μόνη της η διαδικασία της δίαιτας αρκετά απαιτητική), καθώς όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό με απλά μαθηματικά, κάθε βδομάδα θα πρέπει να αποχωριζόμαστε 1kg. Γρήγορα, όμως, όταν τα κιλά δεν φεύγουν με το ρυθμό που θα επιθυμούσαμε απογοητευόμαστε και είναι πιθανό να σταματήσουμε την προσπάθεια μας, μιας και συμπεραίνουμε λανθασμένα πως δεν είμαστε τόσο δυνατοί ώστε να διατηρήσουμε τα ποσοστά απώλειας βάρους που θέσαμε ως στόχο. Γινόμαστε έτσι πολύ ανυπόμονοι και θέλοντας να σιγουρευτούμε πως κάθε μέρα χάνουμε τα απαραίτητα γραμμάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ανεβαίνουμε καθημερινά στη ζυγαριά!!! Πρέπει να  γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να έχει αυξομειώσεις βάρους ως και 2kg μέσα σε ένα 24ωρο. Είτε γιατί βάλαμε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό, είτε γιατί ήπιαμε αλκοόλ είτε απλά γιατί δεν πήγαμε τουαλέτα, οπότε και θα ήταν καλό να μην βασιζόμαστε απόλυτα στο νούμερο της ζυγαριάς. Το καθημερινό ζύγισμα είναι μια εμμονή που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους είναι οι υπερβολικές περικοπές που κάνουμε αυθαίρετα στα γεύματα και στα σνακ μας. Ενδέχεται να σκεφτεί κανείς ότι με το να καταναλώνει λιγότερα γεύματα γλιτώνει θερμίδες, η μείωση θερμίδων οδηγεί σε απώλεια βάρους, άρα όσο λιγότερα γεύματα κάνει τόσο περισσότερα κιλά θα χάσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα πολλά και συχνά γεύματα έχει αποδειχθεί πως είναι κλειδί στην απώλεια βάρους και πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο στη διατροφή μας. Είτε μιλάμε για περιόδους που προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είτε για την καθημερινή διατροφή μας.

Ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω πάνε κατ’ ευχήν, η πρόοδος στην διαδικασία απώλειας βάρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καναπέ του καθιστικού μας. Όσο πιο συχνά τον αποχωριζόμαστε με σκοπό τη γυμναστική - άσκηση του σώματος τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί: Κανένα πρόγραμμα διατροφής από μόνο του δεν εγγυάται αποτελέσματα χωρίς να συνοδεύεται από τακτική άσκηση. 40 λεπτά γρήγορο βάδισμα την ημέρα είναι μια πολύ καλή αρχή για ένα υγιή οργανισμό και ένα αδύνατο σώμα.

Τέλος πρέπει επίσης να αναφερθούμε στη σχέση που αποκτούμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας με το φαγητό, το σώμα μας αλλά και με την ίδια τη διαδικασία της δίαιτας ως προσωπική μας επιλογή. Δεν πρέπει να βλέπουμε την αλλαγή που κάνουμε στη διατροφή μας σαν κάτι αρνητικό και κάτι βραχυπρόθεσμο, γιατί τότε θα ανυπομονούμε να τελειώσει και θα ψάχνουμε λόγους να σταματήσουμε, εφόσον δεν είναι κάτι με το οποίο έχουμε συμφιλιωθεί αλλά ούτε και το έχουμε αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε. Το φαγητό είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής, όχι όμως η μόνη και φυσικά όχι κάτι γύρω από το οποίο μπορεί να βασισθεί κατ’ αποκλειστικό τρόπο η καθημερινή μας ευτυχία.