Διαλειμματική νηστεία! Τι είναι και πως λειτουργεί;

Διαλειμματική νηστεία! Τι είναι και πως λειτουργεί;

Το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί μια νέα τάση στο χώρο του Fitness & Wellness που ακούει στο όνομα διαλειμματική νηστεία.

 
H διαλειμματική νηστεία λειτουργεί κάνοντας ‘εναλλαγές’ ανάμεσα σε περιόδους χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης ή πλήρους αποχής απο το φαγητό, ακολουθούμενες από ελεύθερη διατροφή χωρίς κανένα περιορισμό.
Προωθείται με σκοπό την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη βελτίωση των δεικτών υγείας που δρουν ως παράγοντες κινδύνου για ασθένειες όπως η αρτηριακή υπέρταση και η χοληστερόλη. Οι ρίζες της προέρχονται από την παραδοσιακή νηστεία, η οποία χρησιμοποιείται για την υγεία και το πνευματικό όφελος.
Είναι τελικά όμως τόσο ξεχωριστή και καλύτερη επιλογή από το να μειώσουμε απλά τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά ;
Oι έρευνες έχουν αποτύχει να αποδείξουν οτι η διαλειμματική νηστεία υπερέχει της συνεχούς υποθερμιδικής διατροφής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τις τελευταίας στην απώλεια βάρους. Συνοπτικά τα αποτελέσματα ήταν τα παρακάτω :
Δεν παρατηρήθηκε καμιά διαφορά στην απώλεια βάρους, την επανάκτηση βάρους και τη σύσταση σώματος(πχ σωματικό λίπος, άλιπη μάζα). Τα ποσοστά εγκατάληψης της προσπάθειας ήταν μεγαλύτερα στην περίπτωση της διαλειμματικής νηστείας. Δεν υπήρχαν διαφορές στη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια,όμως η διαλειμματική νηστεία οδήγησε σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL. 
Μην ξεχνάτε το στόχο που είναι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και όχι η πρόσκαιρη απώλεια βάρους! Ενημερώσου